De overheid heeft in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt en dat betekent dat een mondkapje kopen met filter niet nodig is om aan deze regel te voldoen. Toch worden er voldoende mondkapjes met filter aangeboden, zowel online als bij de drogisterijen in de winkelstraat. Blijkbaar is er wel een markt voor mondkapjes met filter, ook al zijn deze in het openbaar vervoer niet verplicht gesteld. Weet jij niet of je een mondkapje moet kopen met filter of zonder? De onderstaande informatie helpt je bij het maken van je beslissing.

Een mondkapje kopen met filter: alternatief voor een medisch mondkapje

Er is een belangrijke reden waarom de overheid in Nederland alleen niet-medische mondkapjes verplicht heeft gemaakt. Het is essentieel dat de voorraad medische mondkapjes, die personeel moeten beschermen die dagelijks in contact komen met het virus, op orde blijft. Medische mondkapjes koop je dan ook beter niet, want je haalt dan kapjes weg bij mensen die ze echt hard nodig hebben. Een niet-medisch mondkapje beschermt niet voldoende tegen het oplopen van het virus, maar zorgt ervoor dat jij het virus moeilijker verspreidt. Een mondkapje kopen met filter is een manier om toch extra bescherming te ervaren zonder dat je de voorraad medische mondkapjes aantast.

Heeft een mondkapje met filter nut?

De reden voor de overheid om niet-medische mondkapjes te verplichten heeft ook te maken met het feit dat deze mondkapjes voldoende effect hebben als iedereen ze draagt. Heeft iedereen in de bus een niet-medisch mondkapje op, dan kan niemand het virus verspreiden. Je zou dus kunnen zeggen dat een mondkapje kopen met filter weinig nut heeft. Maar niets is minder waar. Want de niet-medische mondkapjes die je koopt of zelf maakt laten wat kwaliteit nogal eens te wensen over. Daarnaast zijn er altijd mensen die zich niet aan de regels houden. Door een mondkapje te kopen met filter, bescherm je jezelf tegen slechte mondkapjes mensen die niet meewerken.

Een beetje extra gemoedsrust

Een mondkapje met filter geeft je wat extra gemoedsrust. Een kwalitatieve filter werkt 70 procent efficiënter. Je kunt de filters wassen en opnieuw gebruiken. Er worden ook wegwerp mondkapjes met filter aangeboden en ook die kun je meerdere malen gebruiken voordat je ze weg moet gooien. Ga je een stoffen mondkapje kopen met filter, dan heb je de keuze uit een kapje met een geïntegreerde filter of met een apart vak waarin je zelf een filter plaatst. Beide zijn goed en opnieuw te gebruiken als je ze wast.

Kies voor stoffen mondkapjes

Heb je besloten een mondkapje te kopen met filter?. Dan zal je iets meer kwijt zijn dan voor een exemplaar zonder filter. Het is altijd aan te raden om een stoffen mondkapje te kopen en deze te wassen en opnieuw te gebruiken. Je verdient je uitgave dan vanzelf terug omdat je niet in wegwerp mondkapjes hoeft te investeren. Daarnaast zijn ze veel milieuvriendelijker.